top of page
Търсене

Писателката Тони Маркс за „НЕДРА“ от Радослав Гизгинджиев



Имах „НЕДРА“ от известно време, но все отлагах прочитането ѝ, защото други ангажименти не ми даваха възможност да се съсредоточа, смущаваше ме и размерът ѝ – двете части са близо 1000 страници.

Но тя търпеливо ме чакаше…

Авторът, Радослав Гизгинджиев, млад мъж с магнетични очи и още по-магнетично перо, е един от много скъпите ми приятели и вече бях попадала в неговите светове с трилогията „Рай“, „Дневниците“, „Лепири“ и „Повече от любов“, затова ми беше интересно какво е сътворил сега.

Не се излъгах – и тук той дръзко навлиза в една мистична реалност, която органично преплита с действителността, с лекота те повежда из лабиринти, някъде на границата между мрака и светлината, вкарва те в тайни общества със зловещи практики и сред хора, където ври от перверзност и страсти.



Героите на Радослав Гизгинджиев – винаги колоритни, странни, екстравагантни, бягащи от себе си или намиращи себе си – са изградени по неговите стандарти за изисканост и стил и обикновено са много над баналностите на битийното.

Със същата лекота той преплита коя от коя по-драматичните им съдби и понякога ти се струва, че тежестта им ще те смаже. Но Радослав открива липсващите парченца от пъзела, с които успява да пречисти героите си, да ги направи цели и в крайна сметка да ги принуди да направят собствената си равносметка и собствените избори. Тогава хаосът в животите им се подрежда и светът отново светва, като след дъжд. И разбираш, че страданието си е струвало, за да ги има онези малки /всъщност много големи/ неща като любов, радост, взаимност, щастие, толкова необходими за всеки един човек…

Сигурно всеки ще разбере „Недра“ различно – според мъката, жигосала сърцето му, според белезите, надраскали душата му или според онова, което все отбягва да разнищи докрай в НЕДРАТА си.

Тази книга не можеш да я прочетеш, трябва да я преживееш!


Може да поръчате поредицата "НЕДРА" от ТУК

390 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page